CİNLİKUYU : BİR MAĞARACI EFSANESİ

Cinlikuyu-Parsık, Kocaeli, 24-26 Aralık 2021

Geziye Katılanlar: Beliz Aydın, M.Enes Avukat, Anıl Alyanak, Eren Kenan, İrem Kapucuoğlu, Eylül Horoz, Bülent Efe Temür, Uğur Özkan, Mehmet Niyazi Karacalar, Aleyna Cingöz, İbrahim Öğütcü, Muhammed Habib Haznedar, Eren Eraşçı, Uzay Atasoy, Selin Erman, Murathan Dernekli, Hüzeyfe Burak Aslan, Arda Yapıcı, Saygın Gençer, Oğuzhan Altıntaş, İpek Cerrahoğlu, Ferahim Cabalar, Ahmet Kemal Arapoğlu, Melih Ede, Fatih Mehmet Akbal, Mehmet Mir Said Elçi, Barış Elmas(Akümak), Muhammed Emin Akgül, Dilge Dağ, Görkem Başaran, Ayberk Denli, Oğuz Ege Saraoğlu.

Yıl 2021, Aralık’ın 24’ü. Bir grup çocuk bütün köyün deli gözüyle baktığı Mağaracı Teyze’nin hikayesini dinlemek için hikayeye konu olan Cinlikuyu Mağarasının dibindeki eve gelmişlerdi. Heyecanla ateşin başına oturdular ve hikayeyi dinlemeye koyuldular.

Soğuk bir kış gününde, Cinlikuyu Mağarasına doğru 30 kadar mağaracı yola çıkmıştı. Yolda meydana gelen buzlanma ve sıkıntılardan ötürü planladıkları saatte kamp yerine varamayacağını anlayan mağaracılar bu sırada hoş zaman geçirmeye karar verdiler. Birbirlerine biraz korkunç biraz da garip özelliklerini göstereceklerdi. İrem’in burnuna kadar ulaşan dilini, Melih’in neredeyse gerçek bir at gibi kişnediğini, Eren Eraşçı’nın bir buruna sahip olmadığını herkes bu sayede öğrenmişti. Bütün bunlarla uğraşırken bir grup öncü mağaracı önden giderek başka yollar bulmuş ve geç de olsa ekibi kamp alanına ulaştırmayı kafaya koymuşlardı.

Bütün bu zorlukları aştıktan sonra güneş bile uğramaya çekindiği için her zaman soğuk olan, insanı yattığı yerde huzursuz edecek kadar eğimli ve çamurlu araziye kamp atmışlardı. Bütün eşyalar el birliği ile kamp alanına taşınmış, malzeme çadırı ve hiçbir yeri sağlam olmayan yemek çadırı bir an önce kurulmuştu. Bir grup kahraman mağaracı bütün ekip bu macerayı deneyimleyebilsin diye gece mağaraya girip döşemeyi yapmışlar, onların ardı sıra diğer bütün mağaracılar çok hoş bir akmataş yapısına sahip bu mağaraya girip çıkmışlardı (Bu mağarada akan suyun çok lezzetli olduğu söylenir).

Bir ekip mağaradayken kamptaki diğer mağaracılar adeta ibadet eder gibi durmadan ateşi besliyorlar, ateşin başında hararetli sohbetler döndürüyor ve durmadan kazanlara bir şeyler döküp karıştırıyorlardı. Hatta bir rivayete göre köylülerin yakmak için biriktirdiği odunlar geceleri bir anda kayboluyormuş. Köy ahalisi hala ara ara kaybolan bu odunları bir grup mağaracının geceleri gelip kaçırdığına inanıyor. Köylüler arasında konuşulan başka bir efsaneye göre de bu mağaracılar yaptıkları her yemeğe MSG dedikleri sihirli bir toz atıp her yemeği inanılmaz lezzetli bir hale getiriyormuş ve bu sayede her ne olursa olsun mağaraya kuvvetli giriyorlarmış.

Son ekip de mağaradan çıktıktan sonra ateşin başına toplanan mağaracılar birbirlerine yaşadıkları garip olayları anlatmaya başlamışlardı. Büyü yapılan akrabalar, geleceği gören dedeler, koridorda yürüyen gizemli insanlar ardı ardına mağaracıların ruhunu darlamış. En sonda Anıl çıkıp Cinli Teyze’den bahsetmiş ve günün en soğuk rüzgarı mağaracıların yüzüne çarpmıştı. Bazı mağaracılar gecenin karanlığında bu hikayeler ile yalnız kalmamak için ateşin başında günün ilk ışıklarını beklemiş.

Eğer kış aylarında yolunuz Cinlikuyu Mağarası’na düşerse hala daha mağaradan gelen “İp Boş” seslerini duyabilirsiniz!

Ekipler:

25 Aralık 2021 Cumartesi

Cinlikuyu Mağarası

  • Döşeme Ekibi: Efe, Eylül, İbrahim, Niyazi (02.30-06:25) Kurtarma saati: 7.30
  • Uğur, Muhammed Emin, Ferahim, M.Enes, Oğuzhan (08.30-11.45) Kurtarma saati: 13.00
  • İrem, Anıl, Sait, Dilge, Melih (12.15 – 15.45) Kurtarma saati: 17.00
  • Beliz, Eren, Fatih, Selin, Görkem, Barış (16.00-19.05) Kurtarma saati: 21.00
  • Efe, Oğuz Ege, Habib, Aleyna, Ahmet Kemal (19.30-23.15) Kurtarma saati: 00.30
  • Efe, Niyazi, İpek, Arda, Burak (21.00 -00.15) Kurtarma saati: 02.00

Parsık Mağarası

  • Efe, Eylül, Saygın, Uzay, İbrahim (13.15-15.15) Kurtarma saati: 17.00

26 Aralık 2021 Pazar

Parsık Mağarası

  • Eren, M. Enes, Ayberk, İpek (9.20-11.50) Kurtarma saati: 14.00

Cinlikuyu Mağarası

  • Toplama Ekibi: İbrahim, Anıl, Uzay (9.30 – 13.10) Kurtarma saati: 14.30

Gezi Yazısını Yazan: Hüzeyfe Burak Arslan, Oğuz Ege Saraoğlu

Düzenleyen: İbrahim Öğütcü