İnsuyu Mağarası Araştırma Gezisi, 4-9 Kasım 2011

İnsuyu Mağarası | Burdur | 4-9 Kasım 2011

4-9 Kasım tarihleri arasında BÜMAK ve o’mag ile birlikte, önceki gezilerde not edilen soru işaretlerini araştırmak, yeni kollar aramak ve keşfedilen yerlerin ölçümünü almak için İnsuyu Mağarası’ ndaydık. 26 kişinin katıldığı gezide, öncelikli hedef haritada not edilen araştırılmamış ya da bir sebeple ilerlenememiş kolların keşfedilmesi ve ölçülmesiydi. Bunun için mağaraya girecek ekiplerin çalışma bölgeleri, harita üzerindeki soru işaretlerinin dağılımına göre belirlendi. Çalıştığı bölgede işi bitenler başka yerlere kaydırılarak ekiplerde rotasyon sağlandı. Mağaraya her gün 15-20 kişi girdi.

Türkiye’ nin en çok ziyaret edilen turistik mağarası olan İnsuyu’ nun ilk 600 mlik kısmı ışıklandırılmış beton bir yola sahip. Ancak mağaranın bu kısmı sadece beton yoldan ibaret değil. Beton yolun etrafında önceki gezilerde not edilmiş ve araştırılmamış kolların -13 soru işareti- tamamına yakını araştırılıp ölçüldü. Ayrıca eski haritada olmayan başka kollar da bulunup ölçüldü.

Turistik kısmın bittiği Büyük Göl sonrasında bulunan soru işaretli kolların yine büyük bir kısmı araştırılıp ölçüldü. Bunların dışında haritada yer almayan birçok kol bulundu. Bulunan kollardan en ilginci, Kristal Göl bölgesini Muz Gölü bölgesine bağlayan daraldı. Ayrıca, Burdur civarında drenaj ile taban suyunun çekilmesi sonucu mağaradaki göllerin seviyesinin en az 2-3 metre; kapladığı alanın ise çok çok azaldığı görüldü. Öyle ki Dilek Gölü ve Dinginlik Gölü artık sadece birikintiden ibaret. Bu durumun bize mağarada yepyeni büyük sulu kollar sunduğunu belirtelim.

Zaman darlığından dolayı özellikle Büyük Göl sonrasında bulunan bazı kolların ölçümü alınamadı ve bakılması gereken bazı yerlere bakılamadı. Dolayısıyla İnsuyu’ na yeni bir gezi düzenlemek farz oldu… Gezide emeği geçen tüm İTÜMAK, BÜMAK ve O’MAGlılara teşekkür ederiz…

Baran Alikoç